keskiviikko 2. heinäkuuta 2014

Au pairin to do- lista

- Asunto: asutko yksin vai vanhemmillasi? Jos asut yksin, muista tehdä osoitteenmuutos ja ilmoittaa muutto aikeistasi ajoissa! Soita vuokranantajalle ja irtisanoa asuntosi, irtisanoa kotivakuutus, sähkö ja vesi jos sellainen on erikseen. Muista irtisanoa myös Kelan opintotuki/asumistuki jos saat sellaista! Nämä kaikki asiat olisi hyvä hoitaa vähintään kuukautta ennen lähtöäsi!

- Vakuutus: Oman mielenrauhan ja tapaturmien varalta kannattaa hommata matkavakuutus, joka kattaa kaikki vahingot matkalaukun hukkumisesta niiden rikkoutumiseen. Kannattaa kilpailuttaa monia eri vakuutusyhtiöitä, sillä hinnoissa on suuria eroja!

- Eurooppalainen sairausvakuutus kortti: Tämä on ehkä tärkein kaikista. Kortin saa tilattua ilmaiseksi Kelalta ja korttia näyttämällä olet oikeutettu välittömään sairaanhoitoon Euroopassa ja kaikki sairaudenhoitopalvelut ovat samanhintaisia mitä ne ovat maan asukkaillekkin. Tämän kortin merkitystä ei voi korostaa liikaa, ikinä ei tiedä mitä voi sattua ja tämä voi säästää satoja euroja sairaalalaskuista.

- Passi: Varmista, että sinulla on voimassa oleva passi (huom. varmista että passisi on voimassa myös paluu ajankohtana!) jos ei ole, tilaa sellainen lähimmältä poliisilaitokselta. Ota myös skannerilla kopioit passista, ikinä ei tiedä vaikka passisi hukkuisi/joutuisi varastetuksi.

-Lentoliput: Varaa lentoliput haluamaltasi lentoyhtiöltä ja täytä tiedot huolellisesti. Keskimäärin halvin lentopäivä ovat keskiviikko ja kalleimmat perjantai ja sunnuntai. Muista myös tarkistaa mille lentokentälle kone laskeutuu! (Lontoon lentoja laskeutuu kahdelle kentälle: Heathrow ja Gatwick). Itse päädyin tilaamaan lentoni British Airwavesilta ja laskeudun Heathrown lentokentälle. Muista myös tulostaa lipuistasi kopio! 

- Pakkaaminen: Tästä on hyvin monenlaisia mielipiteitä. Osa uskoo, että laukku kannattaa sulloa niin täyteen kuin mahdollista ja osa uskoo ottavansa mukaan vain muutaman tärkeän vaatekappaleen ja ostavansa loput muuttokohteestaan. Itse en osaa sanoa tähän oikein mitään kun en ole vielä pakkaamaan päässyt, mutta suunnitelmissa olisi pakata mukaan vain hieman perusvaatteita ja ostaa loput Lontoosta. Itselläni on hyvä tuuri kun pääsen jouluna kolmeksi viikoksi kotiin, voin jättää osan tarpeettomista ostoksista silloin Suomeen. Toppatakit ja muut tilanviejät äiti ja isä tuovat marraskuussa kun tulevat vierailulle. Ole huolellinen pakatessasi sillä pakettien lähettäminen ulkomaille on todella kallista. 20 kilon paketin lähettäminen Suomesta Englantiin maksaa reilusti yli sata euroa, joten tavaroiden hamstraus/unohtelu saattaa käydä kalliiksi. Käsimatkatavarat saavat painaa 8 kg, joten muista hyödyntää myös tämä paino!

- Lääkkeet: Muista pakata kaikki tarvitsemasi lääkkeet (tarkista rajoitukset lentoyhtiösi sivuilta) ja uusi reseptit. Kannattaa pakata lääkkeistä ainakin muutaman päivän tarpeet käsimatkatavaroihin ja loput matkalaukkuun, jos laukku hukkuukin nii sitten olet pulassa ilman lääkkeitäsi. Muista myös meikit, sillä ulkomailta harvoin löytyy yhtä kalpealle iholle tarkoittettua meikkivoidetta mitä esimerkiksi minä tarvitsen, joten meikit täytyy ostaa varastoon Suomesta.

- Lääkärintarkastus: Tämä ei ole pakollinen, mutta ainakin itsepidän tärkeänä käydä tarkistuttamassa terveyteni ennenkuin lähden pitkäksi aikaa pois. Hammaslääkärillä on hyvä käydä tarkistuttamassa hampaiden tilanne, ei ole kiva aloittaa uudessa maassa hammassärky kaverina!

- Raha: Säästä rahaa, sillä vaikka au pairille maksetaan, ei viikko palkka silti ole kovin suuri. Hyvä keino ansaita rahaa ovat kesätyöt, syntymäpäivät, joulu ja muut juhlat. Muista muuttaa ennen lähtöä eurot au pair maasi valuutaksi. 200 euroa on hyvä summa vaihtaa, jotta sinulla on edes vähän rahaa  "hätävarana" . Muista myös tarkistaa pankkikorttisi toimivuus kohdemaassa. Oma kokemus on, että Visa Eloctronilla on pärjännyt oikeastaan jokaisessa maassa.

-Työsopimus: Vaadi aina kirjallinen työsopimus, jossa mainitaan työsuhteen ehdot, palkkamäärä, työaika ja työsuhteen kesto. Älä kirjoita sopimusta, joka epäillyttää tai ei miellytä!

Viimeiseksi irtisano kaikki lehtitilaukset, kanavapaketit, mokkulat ja mahdollisesti puhelinliittymä. Itse pidän suomiliittymän koska saan työpuhelimen ja englantilaisen liittymän host perheeltä. Palauta kirjastokirjat, pese kaikki pyykit, ilmoita perheelle/läheisillesi uusi osoite ja puhelinnumero. 

Tässä on nyt tärkeimmät mitä tulee mieleen! Toivottavasti täs listasta on apua myös muille tuleville au paireille!

2 kommenttia:

  1. Tää lista on ihan superhyödyllinen, pitää pitää nää mielessä sit ku joskus vuoden päästä tulee itelle ajankohtaiseks :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva et tästä on hyötyä jollekkin! Voi olla et listalta uupuu jotain tärkeetä, mut yritin ainakin listata kaikki mitä muistin :)

      Poista