sunnuntai 22. kesäkuuta 2014

Miten pääsin au pairiksi!

Au pairiksi hakeminen on aina ollut se kiehtova varavaihtoehto, backup plan, plan B. Kuvittelin lukion jälkeen pääseväni heti ensimmäisellä haku kerralla jatko-opiskelemaan....Ei se sitten ihan mennytkään niin! Toukokuun lopussa kun sain kieltävät vastaukset molemista hakukohteistani tunsi suurta pettymystä...Mikä meni pieleen? Mitä tekisin välivuotenani? Ei ollut vakituista työpaikkaa eikä järkevää suunnitelmaa, joten suuntasin Au Pair Worldin sivuille ja tein itselleni profiilin. 

Profiiliä tehtäessä eniten kannattaa panostaa Dear Family-kirjeeseen ja kuviin! Kuvia kannattaa olla useita, jotta host perhe saa hyvän kuvan sinusta. Dear Family kirjeessä kannattaa rehellisesti kertoa millaiseen perheeseen haluaa, millainen ihminen on, miksi olet mielestäsi hyvä valinta au pairiksi, harrastukset ja niin edelleen. Mitä monipuolisemmin kerrot itsestäsi ja toiveistasi sitä helpompi sinun on löytää "match" perhe. Muista myös rajata mihin maihin olet kiinnostunut lähtemään ja huomaa rajoitukset (esim. Amerikkaan pääsee vain järjeston kautta) Omat kiinnostus maani olivat UK, Espanja ja Ranska. Usa kiehtoi myös kovasti, mutta olin lukenut niin paljon huonoja juttuja järjestön kautta tehdyistä au pair sopimuksista, että päätin hoitaa perheen haun omin päin.

Hämmästykseni profiilini sai suurta kiinnostusta ja vastaanotin 47 kiinnostuneen host perheen sähköpostit noin viikon sisällä. Kaukaisimmat perheet olivat Kiinassa saakka ja lähimmät Ruotsista. Yhden perheen hakemus kiinnitti huomioni. He asuivat pienessä kylässä lähellä Lontoota, heillä oli kaksi lasta jotka olivat juuri sen ikäisiä mitä toivoinkin ja suurin plussa perheen äiti oli suomalainen!

Aloin viestitellä perheelle ja he lähettivät minulle useita kysymyslistoja. Mitkä on lempiruuat, mitä tekisin jos lapsi löisi päänsä, mitä elämän arvoja vanhempani ovat opettaneet minulle? Sovittiin "Skype-treffit" sunnuntaille 2.6 klo 4pm brittien aikaa. 

Sunnutaina jännitin koko päivän haastattelua, vartti ennen puhelun alkua olin jo aivan hermoraunio. Olen aina ollut hyvä englannissa ja sanavarastoni on laaja, mutta entä jos mokaan, entä jos jäädyn aivan totaalisesti ja vain änkytän? Mitä jos britti isä puhuu hassua murretta enkä ymmärrä mitään mitä hän sanoo?! Tietokoneesta kuuluu tuttu Skypen pirinä ja näytöllä lukee "Susanna is calling", mietin että nyt annan parhaani ja vastasin puheluun. 

Näytölle avautuu videokuva nuoresta pariskunnasta ja upeasta vaaleasta keittiöstä. Ensimmäiset sanat ovat tuttavalliset "Hello Veera! How are you?" ja vielä täydellisen selkeällä brittienglannilla. Pariskunta vaikuttaa rennolta, vitsailee ja naurahtelee usein. Itse mokailen hieman (pientä sanoissa takeltelua ja sanoin kerran vahingossa perheen äitiä he enkä she". Rupattelemme mukavia melkein tunnin ajan ja perheen tyttökin käy nopeasti vilkuttelemassa minulle. Kaikki jännitys on kadonnut ja naureskelen itsekkin, tämähän on ihan kivaa!

Illalla perheen äiti pistää viestiä kuinka mukava oli jutella ja haluaisivat jutella seuraavanakin sunnuntaina Skypessä uudemman kerran. Olen "kolmen parhaan" joukossa joista yhden he haastattelevat lauantaina, minut sunnuntaina kello 18 ja yhden tytön vielä sunnuntaina kello 19. Viikko kuluu ja odotan uutta Skype puhelua kuin kuuta nousevaa, nyt saisin jutella myös lasten kanssa ja he ovat tehneet omat kysymyksensä minulle. 

Sunnutaina 8.6 puhelun alettua näen näytöllä koko perheen vilkuttelemassa minulle. Vaihdetaaan viikon kuulumiset ja sitten alkaa kauhea tenttaus. Perheen tyttö Hilla on kuullut äidiltään, että harrastin voimistelua ja haluaa tietää osaanko opettaa hänelle kärrynpyörän. Olavia taas kiinnostaa minun paraskaverini ja legojen rakennustaidot. Molempia lapsia hihityttää kun sanon olevani parhaan kaverini kanssa kuin paita ja peppu! Perheen kotona on remontti menossa, joten juttelemme remonttin edistymisesta pitäisi kuulemma olla valmista ennen syyskuuta. Puhelu on aika pikainen ainoastaan puolentunnin mittainen, joten päätän lähteä vielä käymään terassilla. Illalla kotiin palattuani huomaan uudeen viestin AP Worldin sivuilla: 

Moikka Veera, me ei taman pidempaa mietinta-aikaa tarvittu, vaan mielellaan otettais sut meidan au pairiksi, jos vaan haluat meille tulla viela 
tuon viimeisimman kaoottisen (ja huonosti valmistellun) skypeilyn jalkeenkin! :) 

Laittelen sulle ehtiessani lisainfoa, sopparia etc. 

Ja jos sulla oli suosituksia tai suosittelijoita, lukisin/olisin mielellani yhteydessa heihin :) 

Meidan edellinen au pair Tuuli on lupautunut kertomaan kokemuksistaan, ehka on helpompi kysella juttuja Tuulilta, ########@gmail.com. 

Mun sp-osoite on ***************@gmail.com, tata sivustoa en toivottavasti tarvii vahaan aikaan :) 

t.Susanna

Nyt aika on mennyt asioitten järjestelyyn lentoliput, vakuutukset, rahat jne hoitamiseen. Lähtöpäivä on siis 5.9 . Ja tähän lopuksi aattein laittaa sneak peekin tulevasta talosta ;) 

2 kommenttia:

  1. Onnea sulle perheestä, joka kuulostaa ihanalta ja mukavalta:) löysin tieni tänne demi.fi:n kautta puolvahingossa, ja mielenkiinnolla ootan lisää postauksia valmisteluista ja kaikesta! Oon ite nyt kans hakemassa au pairiksi lontooseen ja toivottavasti pääsen lähtee syys tai lokakuussa johonki mukavaan perheeseen myös:) toivon myöa tapaavani muita au paireja, suomalaisia myös tietty kunhan nyt löydän eka perheen:) onnea sulle vielä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei! Kiva kun kommentoit, pidän peukut pystyssä että löydät kivan perheen :)!

      Poista